יתרונות מולטימדיה בחינוך המיוחד מתוך מחקר.
מולטימדיה וחינוך מיוחד מתוך מחקר שערכתי באוניברסיטת תל אביב בשנת 2018.
תחום המולטימדיה במפגש עם אוכלוסיות של חינוך מיוחד.
סיפי ונכויות מורכבות (cp). בפגיעת שיתוק מוחי ונכויות מורכבות מתמודדים עם ליקויים מוטוריים ומתלוות בדרך כלל גם הפרעות חושיות קוגניטיביות, תקשורתיות, תפיסתיות ו/או התנהגותיות ו/או הפרעות אפילפטיות. (שנקר, 2006)
בחינוך המיוחד יש מנעד רחב של יכולות תלמידים גם מבחינה קוגניטיבית וגם מבחינה רגשית וגם מבחינה פיזית מה שמיצר צורך בתכנית רשתית משתנה ומותאמת. ש.ג " כל מיני חושים שהם לפעמים פגועים יכולים לבוא לידי ביטוי בדרכים אחרות. תלמידים שמאוד מאוד מתקשים במסגרות אחרות, כיתה באמת זאת הדרך שלהם להצטיין " א.ב "שלא לדבר על ילדים עם נכויות פיזיות כמו שאת עובדת אתם או שאני עבדתי אתם כבר מה יכולים לצייר כבר מה הם יכולים כאילו פריסטייל לעשות עם היכולות המוטוריות שלהם. אבל שיש לך טכנולוגיה מהסוג הזה זה כאילו הם עפים אין כאן מה לדבר אין כאן מה לדבר" (Faux, 2005) החוקרת פוקס ציינה כי התלמידים מקבלים תחושה של עצמאות ומוטיבציה לעסוק בכתיבה שהם עובדים בסביבת המולטימדיה. התחום משמש כשופר לביטוי והבעה לתלמידים הפגועים.
ש.ג "התחום חשוב מכל מיני היבטים ומכל מיני סיבות אם במובן של הבעה ויצירה ושל התנסות עם כלים טכנולוגים מתקדמים אם במובן של להתאים את הלמידה למאה העשרים ואחת אם במובן של אופק תעסוקתי" א.ב " ואני כעובדת עם אנשים עם לכוויות מורכבות יכולה לראות אנשים עם נכויות מורכבות חושפים חלקים מאוד אינטליגנטים בפרסונה שלהם שהם לא יכולים במילים" על פי משרד החינוך על מנת להקל על הילדים בשילובם במעגל העבודה, וככלל בחברה, יש להקנות להם ידע, מיומנויות והרגלים, אשר יסגלו להם התנהגות מקובלת בחברה. (משרד החינוך 2013 ) לפי תיאוריית הלמידה הקונסטרוקטיביסטית, הלמידה הטובה ביותר היא למידה על ידי עשייה.
" זה האופק המקצועי שנותן לתלמידים שלנו. זה תלמידים שמכאן התחילו וקיבלו בסיס חלק המשיכו מכאן ללימודים יותר מתקדמים ויצאו גם לדברים מקצועיים." ש.ג. שימוש בתחום לשיקום נערך גם בעמותה של נכים " אני בקרוב עומדת לקבל פה מערכת שלמה של המפעל המוגן שהם עושים פה שלטים אז לפחות כמה חברים יוכלו להשתתף בזה בגלל הטכנולוגיה ובגלל מולטימדיה. הם יוכלו להיות חלק מזה אנחנו נמכור את זה כסף! זה מאוד מאוד חשוב זה נותן הרגשה מאוד מאוד טובה למישהו יכול באמת לדבר על זה ולגעת בזה" א.נ .
.אוטיזים ,החוקר טריק (Tariq, 2010 ) מצא במחקרו על ילדים אוטיסטים כי מערכת המולטימדיה יכולה לשמש ככלי למידה יעיל עבורם לרכישת שפה. נמצא כי השימוש באייפד פותח בפני אנשים עם מוגבלויות עולם שלם ללמידה, לתקשורת ולפנאי, מסייע לאנשים בעלי מוגבלות שפתית לדבר, לקרוא או לכתוב (Flushberg ,2004 ). נמצא כי קיימת הפחתה בתגובות בלתי מווסתות בשימוש באייפד "ילדה שיש בה בכיתה קלינאי תקשורת באה וסיפרה לי עליה היא אמרה לי תשמעי מורחת חרא היא היא יורקת היא בועטת האבא שלה הוא במאי סרטים חבר העמים תוך כדי ואני אני מקצרת לך את כל הסיפור הילדה עובדת עם האייפד הילדה עובדת עם אפליקציה שבה יכולה לייצר סרטים וגם כמובן להוסיף מוזיקה. ממש סרטונים כאלה קטנים אבל אני מסתכלת על הסרטונים כי היא מראה לי את זה ואני אומרת לה תקשיבי הילדה מדברת היא עושה סרטון של לב בכל סרטון היא עושה תנועות עדינות שקשה לי בכלל לראות את האגרסיות האלה שאת מתארת לי עכשיו" א.ב א.ב מוסיפה את מימד התקשורת והנראות בעבודה עם כלי המולטימדיה תלמידים אוטיסטים " האפליקציות היו כל כך זמינות וכל כך נעים קלות לשימוש לשימוש הם הצליחו לעשות הנחה רגשית וחברתית דרך סרטונים קצרים ודרך כל מיני ביצועים מולטימדיה לים כאלה שהם לא .היו מצליחים לעשות בלי כלי המולטימדיה וזה הביא אותם אל קדמת הבמה ." שיטה שנמצאה לשיפור מיומנויות חברתיות היא 'סיפורים חברתיים'. זוהי אסטרטגיה חינוכית שפותחה על ידיי קרול גריי (המרכז האפור) (Gray ,The Gray Center) ושמטרתה ללמד אנשים עם אוטיזם כיצד לבצע כאלה תהליכים חברתיים לחיי היומיום שלהם דרך יצירת סיפור. מחקר שחקר את ההשפעות של סיפורים חברתיים על תקשורת חברתית של 5 תלמידים עם אוטיזם שהראו עלייה בכישורי התקשורת כשהטיפול היה מיושם (K S. Thiemann and H. Goldstein, 2001). את יתרונות תחום המולטימדיה בוויסות חושי ציינה א.ב. " כי אני מוצאת שההנגשה לרגישויות חושיות שהיא אחת אחד הדברים שעליהם מולטימדיה יכולה להיות מבוססת. "
ליקויי למידה
ר.ג "אנשים עם ליקויי למידה קשים שכל הנושא של קריאה וכתיבה קשה להם פה מתאפשר להם עולם רחב של וויזואליים שהם יכולים באמצעות זה לספר את הסיפור שהם רוצים להביא" במחקרו על תוכנות מולטימדיה שימוש והשפעתם על כתיבת חמישה תלמידי כיתה ה' עם לקויות למידה ג'אנג (Zhang, 2000) מצא כי כל התלמידים הראו שיפורים ביכולת הכתיבה שלהם. ג'אנג מצא כי טכנולוגיה יכולה לעזור לתלמידים עם מוגבלויות להיות סופרים טובים יותר ולשפר התנהגויות למידה. נאגאר ציינה כי מולטימדיה עושה מידע חשוב, יותר ברור. נאגאר מצאה כי תועלת בהוראת המולטימדיה לתלמידים עם לקויות למידה, או כאלה שעשויים להיות להם ידע מוקדם בתחום אקדמי מסוים. בגלל שחומרי למידה במולטימדיה מעסיקים את הלומד במספר ייצוגים של תוכן. היא מאמינה שהשימושים הקונבנציונאליים והיצירתיים של המולטימדיה וטכנולוגיה ליצור תחושה של "מומחיות" לסטודנטים עם לקויות למידה ולקדם הערכה עצמית חיובית.(Najjar, 1996).
דימיטריאדי הוסיף כי התלמידים שיפרו את שטף הקריאה שלהם עם המעברים שיצרו. שניכרו במיוחד במעורבות בפעילויות שפה מיומנויות עריכה. (Dimitriadi, 2001) . פיתוח מערכת לימוד לדיסלקטים יצר פרופסור מרקוס גרוס (2019, Gross) . המערכת עושה שימוש במולטי- מודלינג, ובמקום להציג מילה כרצף של אותיות ומשפט כרצף של מילים, היא מוצגת באמצעות צבע, תנועה וקול. בשילוב למידת מכונה (ML), כך שהמערכת לומדת את התבניות ודפוסי הלמידה של הילד ומפתחת עבור כל תלמיד מבנה למידה אופטימאלי. במבדק שערך על תלמידים דיסלקטים בגיל 8- 12 לאחר שהתנסו בתוכנה במשך שלושה חודשים. מצא מרקוס שיפור של 30 אחוז בכישורי הכתיבה וכן שיפור של כ 25 אחוז במילים שלא תורגלו בתוכנה. ההתקדמות של ילדים דיסלקטים ללא התוכנה הייתה 6 אחוזים. האימון טוב גם לדיסקלקוליה.
נוער בסיכון עיקר החיבור בין מולטימדיה לחינוך מיוחד עוסק ברכישת שפה, הבעה, תקשורת וכישורים חברתיים. החוקרת דייוק ויאן במחקר ללימוד אנגלית לנוער בסיכון כי שפת הלמידה השתפרה באופן דרמטי בקריאה ובהבנה (Dowrick & Yuen 2007) יתרונות רגשיים שיכולים לשמש נוער בסיכון גלומים בתחום, ש.ג מוסיפה כי משמש " ככלי הבעה ותמיכה רגשית " מה שמחוזק במחקר של רואו דוייק וייאן על השפעת כלי המולטימדיה על למידה ראיינו מורה שמצא כי תלמידיו גילו שיפור בהתנהגות רגשיות ובאופן הכתיבה, מעורבות ומוטיבציה גבוהה . (Rao & Dowrick & Yuen & Boisvert, 2009) "תלמידים שמאוד מאוד מתקשים במסגרות אחרות, כיתה. באמת זאת הדרך שלהם להצטיין. " ש.ג. פלוקר, בגאטו ודיו מדגישים את חשיבות תחומי היצירה. "יצירתיות היא מרכיב חשוב בפתרון בעיות, רווחה חברתית ורגשית בריאה והצלחה לימודית ובוגרת" (Plocker, Beghetto, & Dow 2004) א.ב מוסיפה את חשיבות הבחירה של התלמיד לזיהוי עצמי והכרות אחד עם השני "רק אם הוא יתנסה בלעשות סרט והוא יבחר מוזיקה או שקט את תביני מה זה לא נעים ומה מבחינתו זה רווחה נפשית, אז זהו."ניתן לראות כי התחום נותן מענה לבעיות התנהגות ש.ג "רוב הצוות מבין כשיש ילדים שמאוד מתקשים בכיתה או עם בעיות התנהגות מאוד קשות. דווקא יודעים היום להיעזר במקום הזה." ניתן לשמוע בדבר המרואיינת על תחושה טובה שהשימוש בתחום מיצר. אשבורן ופלודן (2006, Floden & Ashburn ) מדגישים בספרם "למידה משמעותית עם טכנולוגיה "כי הטכנולוגיה משמשת עבור הלומדים שותף אינטלקטואלי המסייע להם בקידום חשיבה, למידה והבנה על אודות העולם שבו אנו חיים. למידה עם טכנולוגיה תקדם למידה משמעותית אם תתבסס על מעורבות הלומדים בבנייה של ידע, על שיחה, על ביטוי עצמי של הידע שנרכש, על הפעלת חשיבה רפלקטיבית. זאת בתהליכי למידה כגון: חקירה, עיצוב, תקשורת, כתיבה, בניית מודלים וויזואליזציה.
.מולטימדיה בלמידת פרחי הוראה " כיום תחום הלימוד נכנס לתוכנית הלימוד במכללה להכשרת מורים.".. " היום אחרי 7 שנים שהבחירה לקחת את מודל הלמידה אוניברסאלי שהוא כולל ייצוגים שונים ברמות הקלט והפלט ולאפשר לסטודנטים לבטא את עצמם בכל מיני דרכים. מובילים אנשים להוציא את היצירתיות ואותנטיות שלהם החוצה בדרכים שהם לא היו יכולים אחרת" א.ב. דין ברגוניר המשמש כיזם חברתי במרחב EdTech. יצר צוות שיתופי פעולה מאוניברסיטת הרווארד, טאפטס ובית ספר לקרול שבונה תוכניות לימודים מונגשות, שם התוכנית, EDX והיא מציעה חוויות חקירה בנושאים מקצועיים העוסקים בחזקות הנוירולוגיות של המוח הדיסלקטי דרך הצגת השיעורים במגוון דרכים כמו ווידאו, האודיו סימבולים וגראפיים. (Bragonier, 2015).
Comentarios